Beszúrás

A “Beszúrás” menüben tudunk kereteket és alakzatokat elhelyezni az oldalon.

 

Ezek közül az első a “Keretek beszúrása”. Ez egy új ablakot hoz fel amiben választhatunk szövegkeret vagy képkeret között. Attól függően, hogy melyik típusú keretet választottuk az ablakban található menük közül a Beállítások tartalma változik: képkeret esetén kiválaszthatjuk a Forrás képet, szövegkeretnél megadhatjuk a hasábok számát, a hasábköz mértékét, a beszürt kereteket összekapcsolhatjuk, vagy egy már meglévő kerettel kapcsolhatjuk össze, illetve kiválaszthatjuk a Forrásdokumentumot, amit betölthetünk a keretbe.

 

 

 

 

Az ablakon belüli Hely fülön az elhelyezés helyét állíthatjuk be, hogy csak az Aktuális oldalon, vagy Minden oldalon, vagy egy Oldaltartományon jelenjen meg a keret. A Keret pozíciója is megadható A Margó bal felső sarka, az Oldal bal felső sarka, a Kifutó bal felső sarka, vagy Egyedi pozíció legyen az ilesztési pont.

 

A Méret fülön is választhatunk többféle lehetőség közül: a Margó méretének megfelelő, az Oldal méretének megfelelő, a Kifutó méretének megfelelő, vagyEgyedi méretű legyen.

 

A Beszúrás menü következő pontjai sorban: “Szövegkeret beszúrása”, “Képkeret beszúrása”, “Leképező keret beszúrása”, “Táblázat beszúrása”, “Alakzat beszúrása”, Sokszög beszúrása”, “Vonal beszúrása”, Bézier görbe beszúrása”, Szabadkézi vonal beszúrása”.

 

Ezután van egy érdekes menüpont: a “Megmaradó eszközök”. Alapesetben ha készítünk egy keretet, vagy egy alakzatot, miután befejeztük az egérmutató automatikusan visszaáll a kijelölő eszközre. Ha ezt a menüpontot alkalmazzuk, akkor nem vált vissza, hanem további – előzőleg kiválasztott – keretet, vagy alakzatot készíthetünk.

 

A következő rész ebben a menüben már a szövegkeret tartalmára vonatkozik, csak ha egy szöveget szerkesztünk, akkor érhetők el. Beszúrhatunk“Betűkészletjel…”-et, “Karakter”-t, “Idézőjel”-et, “Távolság”-ot, “Ligatúrá”-t.

Ezen kívül “Helykitöltő szöveget”, több féle nyelvből választva, amik között van magyar, illetve a szabványos “Lorem ipsum…” is.

Utolsó lehetőség ebben a menüben a “Vonalkód…” beszúrása. Ekkor szintén egy ablak jön elő, amiben megadhatjuk a kód adatait, típusát és egyéb tulajdonságait.