Elem

Az “Elem” menü tartalma az oldalon elhelyezett tartalmak kezelését teszi lehetővé.

 

Az első a “Kettőzés”. Ez egy másolatot készít a kiválasztott objektumról – szövegkeret, képkeret, stb. a tartalmával együtt.

Utána a “Sokszorosítás” következik. Itt egy párbeszéd ablakban állíthatjuk be a sokszorosítás tulajdonságait.

A kijelölt objektum megjelenésén változtathatunk az “Átalakítás” menüvel. Itt négyféle átalakítási módot adhatunk hozzá: Méretezést, Elmozdítást, Forgatást és Nyírást. Nem szabad összetéveszteni az “Átalakítás” menüpontot az objektum helyi menüjének (jobb klikk az objektumon) “Átalakítás” pontjával, mert az nem a tartalom megjelenésére, hanem az objektumot tartalmazó keret típusára vonatkozik (szöveg keret, képkeret, stb.). Viszont az F2 billentyűvel, vagy menüből  előhozható (Ablak > Tulajdonságok > ) párbeszédablakban a Nyírást kivéve a többi tulajdonságot ugyanúgy be lehet állítani.

Következő menüpont a “Törlés”. Ezt talán nem kell külön magyarázni. Amit kijelöltünk, azt letörli.

Ezután lehetőségünk van több objektum kijelölése esetén ezeket a “Csoportosítás” menüvel egy objektumként kezelni. Természetesen a “Csoportosítás megszüntetése” menüvel ezt feloldhatjuk.

Van lehetőségünk arra is, hogy egy objektumot lehetőleg ne tudjunk megváltoztatni. Erre a “Zárolás” a megoldás. Tulajdonképpen a kiválasztott keretet tudjuk lerögzíteni. Nem lehet a méretét, a helyzetét megváltoztatni, amíg ugyanerre a menüre kattintva fel nem oldjuk a zárolást. Jó tudni viszont, hogy az adott keret tartalmát tudjuk változtatni. Át tudunk írni szöveget, vagy ki tudjuk cserélni a képet.

A “Méret zárolása” menüvel csak az objektum méretét tudjuk rögzíteni. Természetesen itt is csak a keret méretéről van szó. A bent lévőszöveget, vagy képet tudjuk változtatni, méretezni.

 

A “Szint” menüvel az objektumok egymáshoz képesti sorrendjét tudjuk megváltoztatni.

A “Küldés rétegre”  a kijelölt objektumot a választott rétegre helyezi át. A rétegekről majd a késöbbiekben külön foglalkozunk.

A “Küldés gyűjtőalbumba” menüről is a későbbiekben bővebben lesz szó, mert egy nagyon jó eszközt kapunk vele, érdemes részletesebben megismerni.

Egy érdekes lehetőség a “Küldés mintának” menüvel a kijelölt objektumokból tudunk kitöltő mintát készíteni.