Extrák

Következő menüpont az Extrák. Ebben a menüben különféle extra kiegészítőket használhatunk. Először a Képek kezelése egyszerűsödik le ennek a lehetőségnek a használatával. Ez a menü előhoz egy új ablakot ami két részre van osztva. A felső részben láthatjuk a használt képek listáját miniatür képekként.

 

Ebben a listában azonnal feltűnnek a probémás – hiányzó – képek, mert a miniatűr helyett csak egy keresztül áthúzott keret látható a helyén.

Az alsó részben  a fent kiválasztott kép adatai érhetők el: a kép neve, elérési útvonala, egyéb adatai. Ha a kép a helyén van, de valamilyen okból kifolyólag cserélni kellene, arra van egy “Keresés” gomb, amivel egy újabb ablak nyílik meg. Itt láthatjuk a kép nevét és egy “Kiindulópont”-ot, ahonnét egy “keresés”-t indíthatunk. Természetesen megváltoztathatjuk a nevet és a kiindulópontot is,  akkor az új nevű képet keresi meg – az új kiinduló ponttól kezdve.

Beállíthatók még a kis- és nagybetűk megkülönböztetése is, illetve hogy a keresés rekurzívan történjen-e.

 

Ha megtaláltuk a keresett képet, vagy csak kijelöltünk a miniatűrök közül egyet, akkor azt kijelölhetjük az oldalon a “Kijelölés” gombbal, vagy akár az oldalon elhelyezett képhez navigálhatunk az “Ugrás” gombbal.

 

Ebben az ablakban van még egy “Kép eszközök” fül. Itt beállíthatjuk hogy a kép látható legyen-e a dokumentumban, vagy megjelenjen a nyomtatásban, exportálásban. Megnyithatjuk a képet egy – a beállítások menüben megjelölt – külső képszerkesztő programmal. Ha nem akarjuk a képek szerkeszteni, akkor adhatunk neki különféle “Képeffektusok…”-at is.

 

Az Extrák menü következő lehetősége a “Szöveg elválasztása”. Evvel engedélyezhessük a kijelölt keretben a szöveg automatikus elválasztását a beállításokban megadott nyelv szerint.

A következő menüponttal – az “Elválasztások megszüntetése” – kikapcsolhatju a kijelölt keret szövegének elválasztását.

 

Ezután lenne lehetőségünk a “Tartalomjegyzék előállítására”, – nekem  még eddig nem sikerült.

 

A menüben az elvélasztó rész alatti első pont egy “Színkerék…” megjelenítését teszi lehetővé. A színkerék használatával különféle színeket, színösszeállításokat választhatunk. Erről majd késöbb bővebben lesz szó.

 

A következő lehetőségünk egy “Betűkészlet előnéző” eszköz, amivel a gépünkön lévő betűtípusok között kereshetünk, és nézhetjük meg az adott típus adatait, képét.

 

A kiválasztott betűtípusnál egyszerűen ellenőrizhetjük, hogy a speciális, magyar ékezetes betűk is megjelennek-e a betűtípusban. Pl.: ő, ű.

 

Utolsó menüpontképnt a “Rövid szavak…” beállításaihoz jutunk hozzá.

Kiválaszthatjuk, hogy melyik szövegben – keretben alkalmazzuk a rövid szavakat. A lehetőségek szerint a Kiválasztott keretben”, “Aktív oldal”-on vagy “minden” szövegkeretben használjuk a “rövid szavak”-at.

Beállíthatjuk hogy a bekezdés stílisából vegye a nyelv meghatározását, vagy mi is beállíthatubk neki valamilyen nyelvet.