A program bemutatása

Beszerzés és a menük

A http://www.scribus.net oldalon megtaláljuk a letöltések között a számunkra szükséges változatát.

A Scribus program ugyanis elérhető Linux/UNIX, Mac OS X, OS/2 Warp és Windows rendszerekre is. Ebben a cikksorozatban a Scribus (jelenleg) stabil verziójával foglalkozok, ami az 1.4.7 változat. A telepítéssel nem sokat szeretnék foglalkozni, mivel Windowsra van telepítő .exe, Linuxra pedig találunk .rpm, illetve .deb csomagot, de eddigi tapasztalatom az, hogy amilyen Linux terjesztést próbáltam abban vagy alapban feltelepült a rendszerrel együtt, vagy a csomagkezelőjében lehetett kiválasztani és telepíteni.

Ha ezen túlvagyunk, akkor elindíthatjuk a programot. Az alábbi kép fogad bennünket:

Ezután az megjelenik a program ablaka, és egy lehetőség, ahol választhatunk “Új dokumentum” létrehozása, “Létező dokumentum megnyitása” vagy a “Legutóbbi dokumentum megnyitása” között.

Egyenlőre olyan beállításokkal, ahogy van kattintsunk a “OK” gombra. Itt azért megjegyzem (bár sokaknak ez egyértelmű), ha a rendszer amit használunk magyar nyelvű, akkor a Scribus is magyarul fog velünk kommunikálni – egy-két helyen előfordulhat még nem lefordított parancs, vagy üzenet, de ezt nézzük el neki.

Egy rövid megjegyzés előzetesen a Scribus működéséről: minden dolog amit az oldalon el akarunk helyezni – legyen az szöveg, kép, szabadkézi rajz, ábra – egy-egy keretben (befoglaló dobozban) helyezkedik el. Ha szöveget, vagy képet szeretnénk elhelyezni, annak először kell rajzolni – a megfelelő eszköz segítségével – egy szövegkeretet, vagy egy képkeretet. Ennek a módszernek az előnye a szövegszerkesztő, vagy irodai programokkal szemben például, hogy rugalmasan tudunk áthelyezni nagyobb mennyiségű szöveget más helyre, úgy hogy a szöveg folytonossági sorrendje megmarad. A szövegszerkesztőkben a szöveg folyamatos, ha áthelyezek egy szövegrészt, akkor a folytonosság (sorrend) megszakad – felcserélődik a szöveg. De ne bonyolódjuk ennyire bele, majd mindent a maga idejében megmutatok, és akkor egyértelmű lesz ez a logika.

Először szeretném bemutatni a program “kinézetét”, kezelését. Kezdeném a program felületével és a menükkel. Miután túljutottunk azon, hogy készítsünk egy új dokumentumot a következő kép fogad bennünket:

Itt a programokban szokásos elrendezést látjuk: felül a program címsora alatt helyezkedik el a menüsor.

Ez sorban a következőket tartalmazza: Fájl, Szerkesztés, Stílus, Elem, Beillesztés, Oldal, Nézet, Extrák, Szkript, Ablak, Segítség. Alatta a gyakran használt menük ikonjai, a gyorsabb elérés végett. Ezeket külön nem sorolom fel, mert a “szöveges” menük részletes bemutatója után érthető lesz mindegyik.