Fájl

Kezdjük sorban. Az első a Fájl menü. A menük nevei mellett láthatjuk a billentyűkombinációját, amivel elő tudjuk hívni őket.

 

Első az “Új” menü. Itt tudunk létrehozni új dokumentumot.

A következő az “Új sablonból”. Telepítés után rendelkezésünkre áll egypár Sablon dokumentum, amit felhasználhatunk munkánk alapjául. A későbbiek során saját dokumentumainkat is menthetjük sablonnak, hogy a későbbiekben a hasonló munkákat ne kelljen a legelejéről kezdeni.

Utána következik a “Megnyitás”. Talán ezt nem kell magyarázni. Lehetőségünk van a legutóbb használt dokumentumok közül megnyitni egyet a “Legutóbbi megnyitása” menüvel.

Következő menü a “Bezárás”. Ha a dokumentumunkban volt valamilyen változtatás, akkor megkérdezi hogy mentse-e a változásokat. Ha nem volt – csak megnyitottunk valamit és megnéztük, de nem nyúltunk bele – akkor bezárja azt.

“Mentés” – azt hiszem ez egyértelmű. Elmenti a dokumentumot.

“Mentés másként” egy kicsit érdekes lehet, mert formátumot nem igazán tudunk változtatni, de a mentendő fájl nevét igen. A mentés formátuma alapértelmezetten .sla. Itt megtehetjük azt, hogy a kiterjesztéshez nem a “.sla“-t írjuk, hanem a “.sla.gz“-t, ezzel tömörített formában menthetjük el a dokumentumot. Jó arányban tömörít, jóval kisebb állományt eredményez mint a “.sla“. Előnye a kisebb méret mellett, hogy megnyitáshoz nem kell kitömöríteni, mert “sima” megnyitással tudja kezelni a Scribus az ilyen fájlokat.

Következő menü – mint már említettem – a “Mentés sablonként”. A Scribus sablonai közé menti el a dokumentumot és onnét lehet úja felhasználni.

A következő menü – a képen ugyan szürke (nem elérhető) – a “Visszaállítás”. Ez visszaállítaná az előző mentési állapotát a dokumentumnak.

Utána a “Csomagolás” menü jön. Ez a lehetőség összegyűjtené a dokumentumban szereplő anyagokat egy könyvtárba, hogy együtt tudjuk szállítani a munkát máshová. – erről majd részletesebben is lesz szó.

Következő menüpont az “Importálás”. A későbbiekben ezt és az utána lévő “Exportálás” lehetőségeit bővebben ismertetem. Jelenleg csak annyit, hogy szöveget, képet tudunk a dokumentumunkba behozni, illetve a dokumentumunk részét tudjuk más formátumokba (kép, vagy szöveg) elmenteni.

 

Ezután a “Dokumentum beállítások…” következik. Ennek a menünek is kell egy külön részt szentelni, mint a következő “Beállítások…” menünek is. Az előzővel az aktuális dokumentumunk beállításait tudjuk módosítani, míg a “Beállítások…”-kal a program működését tudjuk hangolni.

 

Ezután már csak három almenü maradt a “Fájl” menűből: Ebből a “Nyomtatás” gondolom egyértelmű – evvel kinyomtathatjuk a dokumentumunkat.

A “Nyomtatási kép”-pel viszont leellenőrizhetjük a dokumentumunk látványát.

Végezetül, ha már befejeztük a munkát, vagy kellően belefáradtunk, akkor a “Kilépés”-re kattintva bazárhatjuk a programot, abba hagyhatjuk a munkát és mehetünk pihenni…