Szerkesztés

Nézzük a “Szerkesztés” menüt.

 

A “Szerkesztés” menü legtöbb eleme már ismerős lehet mindenkinek, aki használt már programot gafikus felületen. Többsége a nevéből adódóan is egyértelmű, sok mindent nem is lehet róluk mondani.

 

Vegyük sorba őket. Első a “Visszavonás”. Az utoljára elvégzett műveletünket tudjuk visszavonni. A következő az “Ismétlés” nevet kapta. Ez félreérthető lehet, mert nem az utolsó műveletet ismétli meg, hanem az utoljára visszavont műveletet hajtja végre – a visszavonás visszavonása. Utána egy érdekes menüpont található: “Elemenkénti műveletek mód” néven. Az érdekességét ennek a menünek egy példán fogom bemutatni. Elkezdünk szerkeszteni egy dokumentumot amiben elhelyezünk egy szöveg keretet meg egy kép keretet – csak a példa kedvéért ennyit -, és elkezdjük igazítgatni a kereteket. elmozdítjuk a szöveg keretet, aztán a képkeretet, felváltva többször mozgatjuk, igazítgatjuk. Mikor már úgy gondoljuk, hogy kész lennénk vele, akkor vesszük észre, hogy az egyik keret jó helyen van, a másik viszont jobb lenne a két-három lépéssel előbbi helyen. Megtehetjük hogy a “Visszavonás”-sal visszalépegetünk, de ekkor a másik keret helyzete is változni fog a visszalépések miatt. Viszont ha ilyenkor kiválasztjuk azt a keretet amelyiket szeretnénk visszahelyezni és bekapcsoljuk az “Elemenkénti műveletek mód”-ot, akkor a “Visszavonás”-aink csak a kiválasztott elemre fognak vonatkozni. Tehát az “Elemenkénti műveletek mód”csak a kiválasztott elemre fogja alkalmazni a “Visszavonás” akciót. Nagyon hasznos funkció!

 

Egy megjegyzés ezekhez a menükhöz. Sajnos nekem még nem sikerült azt elérnem, hogy a szerkesztett szöveg változtatására – stílus, méret stb. – tudjam alkalmazni a “Visszavonás””Ismétlés” lehetőségeit. Ha az egész keretre alkalmazok valamilyen műveletet, azt általában sikerül visszavonni. Ha a keret tartalmának egy részére, akkor ez nem működik. Ilyenkor az a megoldás, hogy újra kiejlöljük a tartalom részét és kézzel visszaállítjuk azt a stílust, amilyen előzőleg volt. – Remélem ez a következő változatokban már működni fog rendesen. –

 

Folytassuk a sort. “Kivágás”, “Másolás”,”Beillesztés”. Ezek eléggé egyértelmű menük. Kivághatunk, kimásolhatunk elemeket a vágólapra, illetve beilleszthetünk elemeket a vágólapról. Bekerült a menük közé egy új művelet az “Előző beillesztése”.

 

A következő már érdekesebb. “Tartalom”. A kiválasztott elem – szövegkeret, képkeret – tartalmát módosíthatjuk ugyanígy. Képkeret esetében kimásolhatjuk a tartalmat – a betöltött képet -, illetve bemásolhatunk egy kép keretbe tartalomként a vágólapon elhelyezett képet. Szöveg keret esetén törölhetjük a keter tartalmát.

 

Eztuán az összes objektum, illetve kijelölt – és épp szerkesztés alatt lévő – objektum összes tartalmának a kijelölésére van lehetőségünk a “Minden kijelölése” menüvel.

Itt is van egy új lehetőségünk a “Minden kijelölése haladó módon…”

Ennek, illetve bármilyen kijelölésnek a megszüntetésére használhatjuk a “Minden kiválasztás törlése” menüt.

 

A “Keresés/csere…” menü egy új ablakot hoz elő, amiben pontosíthatjuk, hogy mit és milyen stílusú szöveget keresünk illetve cserélünk.

 

Azt is meghatározhatjuk, hogy mire, illetve milyen stílusú szövegre cseréljük. A lehetőségeink: Szöveg, Bekezdés stílus, Betűtípus, Betűméret, Betűhatás (aláhúzott, index, nagybetűs…), Kitöltésí szín, a Kitöltés árnyalata, a Vonal színe, a Vonal szín árnyalata. Ezeket mind, vagy ezek közül valamelyiket beállíthatjuk keresési feltételnek, illetve hogy mire, vagy ezek közül milyenre cseréljük a találatokat. Azt hiszem ez eléggé gazdag lehetőséget nyújt a számunkra.

 

A “Szövegszerkesztő…” menüponttal egy kiválasztott szövegkeret tartalmát szerkeszthetjük egy külön szövegszerkesztő ablakban, ami nagyon jól használható hosszú szövegek kezelésére. Erről majd részletesebben is írok.

 

A “Kép szerkesztése” menüvel lehet a képeket szerkeszteni. Tulajdonképpen nem a menüvel lehet, hanem ez a menü a kiválasztott képpel indítja el a Gimp nevű programot, ahol szerkeszthetjük átalakíthatjuk a képet. A következő öt menüpontot szinte csak felsorolom, mert ezekről szintén részletesebben kell majd írni.

Új lehetőségként került ide a “Forrás szerkesztése”.

 

Tehát a menük: “Színek…”. Itt a dokumentum színeit tudjuk beállítani.

A következő lehetőség a “Színek cseréje…”

“Minták…”

“Stílusok…”

“Mesteroldalak…” A dokumentumban meghatározhatunk olyan oldalbeállításokat, amiket több oldalon is szeretnénk alkalmazni. Itt tehetjük meg.

“Java szkriptek…” Egy külön ablakban írhatunk, szerkeszthetünk szkripteket.